Het leren van de Zweedse taal

1. Manieren om de taal te leren

Een nieuwe taal leren is niet makkelijk maar niet onmogelijk. Hoe begin je met het leren van de Zweedse taal en hoe pak je zo iets aan.

Als je het op een eenvoudige en goedkopere manier wil doen kan je altijd via het internet kijken en of zelfs op je telefoon kijken naar bepaalde apps die je kunnen helpen met talen leren. Apps kunnen heel handig zijn voor als je of vaak op je telefoon zit en of als je geen of amper op je computer zit. Het is niet uniformeel maar het is een simpele maar ook een makkelijke manier. Wat zij jou bijvoorbeeld goed kunnen aanleren zijn de Zweedse worden. Hiermee kan je ten minste wat woorden leren en of zelfs een beetje zinnen uit spreken. Een goeie aanrader is Duolingo, dit is een speciale site waarbij je verschillende talen kunt leren. Een daarvan is natuurlijk Zweeds. Het is een leuke maar ook unieke manier om de taal te leren zonder een cursus en is mogelijk een veel goedkopere optie dan een cursus nemen.

Een andere manier is uiteraard, cursussen volgen. Mogelijk kan het zo zijn dat er misschien cursussen zijn waarbij je Zweeds kan leren hier in Nederland. Dit is meer uniformeel maar dit kan langer duren omdat je eigenlijk in principe naar school gaat om de taal te leren en hiervoor moet je mogelijk dagelijks er naar toe gaan en het heeft een prijskaartje. De boeken zelf die zij aanbieden is bijvoorbeeld al 30 euro, daarnaast zijn de lessen zelf boven de 200 euro. Toch kan het zijn dat je ermee meer succes levert dan via bepaalde apps/het internet. Daarnaast kan je ook boeken krijgen met de cursus die je goed van dienst kunnen zijn omdat er oefeningen staan en ook woorden/zinnen die je kunt gebruiken om te oefenen. Toch lijkt het handig om er daarnaast een leraar erbij te hebben als je de boeken neemt. Dit zijn dus een paar manieren die je kunt gebruiken om in Nederland. Daarnaast kan het ook handig zijn om ook de geschiedenis een beetje te leren over hoe de Zweedse taal uiteindelijk is gecreëerd. Het is zo dat de Zweedse taal niet zo maar tot een gekomen is.

2. Geschiedenis van de Zweedse taal

Vroeger was de taal echter anders dan verwacht, Zweeds was er eerst niet en het leven en praten in de Scandinavische landen waren heel erg anders. Vroeger was er de Noorse taal. De Noorse taal is best wel anders vergeleken met Zweeds en de Noorse taal werd gesproken door bijna alle Scandinavische landen zoals: Noorwegen, Zweden, Denenmarken en IJsland. Het was voor hun belangrijk omdat bijvoorbeeld zij vroeger veel samen deden als landen. Op sommige momenten in de geschiedenis waren zij zelfs een heel land. Hierdoor was het best belangrijk dat zij de Noorse taal wisten. Na dat Zweden, Noorwegen, Denenmarken en IJsland langzamerhand door de geschiedenis heen uit elkaar ging door oorlog en dingen waarbij zij het steeds maar oneens waren werden er ook daar door langzamerhand eigen talen gemaakt en gingen ze daardoor ook langzamerhand van elkaar uit groeien. Noorwegen werd Noorweegs, IJsland werd IJslands, Denenmarken werd Deens en Zweden werd Zweeds. Tussen Noorweegs en Zweeds is er niet al te veel verschil maar toch zijn er wat woorden die ze van elkaar niet begrijpen. IJslands is al helemaal anders en eigenlijk het dichtstbij de Noorse taal.

 

 

3. Kleine dingen gebruiken

Naast dat je mogelijk de cursussen volgt, boeken neemt en of de apps gebruikt om de taal te leren kunnen ook de kleine dingen helpen om Zweedse woorden te leren zoals, naar Zweedse televisie kijken, dit kan je stimuleren om beter Zweeds te begrijpen en of leren. Hetzelfde effect op dit moment is met het spelen van games in het Engels. Hier door weten bijvoorbeeld veel kinderen beter Engels en er is heel erg gemerkt dat games een goeie stimulatie kunnen zijn in het leren van Engels. Hetzelfde effect kan je daardoor ook krijgen als je naar Zweedse tv kijkt, daarnaast kan ook naar Zweedse series kijken of zelfs games in het Zweeds spelen. Ook kunnen Zweedse series erg goed helpen. In de Zweedse series spreken ze uiteraard alleen maar Zweeds zoals verwacht en kan je er mee oefenen doormiddel van luisteren en na-apen terwijl je mogelijk naar een serie kijkt die je interessant en of leuk lijkt. Het is handig dat je ook het accent goed kan, de Zweedse taal gebruikt namelijk veel van het accent die zij gecreëerd hebben, mogelijk kunnen sommige woorden daardoor verkeerd of anders aanhoren. Ook dit kan gewoon simpel weg goed te leren zijn met het beluisteren naar hoe de Zweden zelf praten. Daarbij kan het handig zijn om hierdoor juist nu al naar Zweden te gaan en daar juist de taal te leren.

 

4. Naar het land zelf gaan

Het beste is daarom natuurlijk om gewoon naar Zweden zelf te gaan en de taal daar leren als je bijvoorbeeld van plan om binnenkort al op vakantie te gaan of daar te wonen. Het beste is dan om niet te wachten maar om er gewoon voor te gaan. Anders zijn er daar altijd wel Zweedse lessen. Het is natuurlijk heel erg handig om simpel weg naar het land toe te gaan waar ze de taal spreken. Daar kan je ook misschien makkelijker les vinden dan hier. Ook kan je de mensen daar horen spreken, kan je ook naar Zweedse televisie kijken. Als je in uw huidige land blijft kan het misschien moeilijker zijn om in het algemeen de taal te leren en Zweedse mensen te ontmoeten. Hiervoor zou ik echt dit aanraden om naar Zweden toe te gaan. Het is namelijk ook zo dat Zweedse mensen in het algemeen redelijk goed Engels kunnen spreken. Hiermee is het niet een probleem als je opeens in Zweden zit en niet weet wat je moet doen.

 

5. Tot Slot

Hopelijk kan je hierdoor een beter idee krijgen om bepaalde stappen te zetten om Zweeds te leren en daarbij een goede tijd kan hebben in Zweden. Zoals genoemd is het niet een ramp als je de Zweedse taal niet of nog niet kent. Je kan daar altijd in het Engels nog praten maar het is natuurlijk niet zo dat iedereen er of vrolijk van word of dat zij überhaupt de Engelse taal kennen. Het is toch een aanrader om de taal goed of ten minste redelijk te weten. Dit zorgt ervoor dat het leven in Zweden een stuk makkelijker wordt.