De geschiedenis van Zweden

1. Prehistorische Zweden

Vroeger waren er in het gebied van Scandinavië veel mensen en stammen. Veel van deze stammen en groepen zaten vaak helemaal in het zuiden van Zweden. Deze mensen waren van de Bromme cultuur. Deze groep mensen en cultuur gebruikte vaak ook de vuursteen om vuur te maken, maar ook om te jagen. Dit deden zo doormiddel van een punt te maken en die scherper te maken door het te slijpen. Daarna binden ze deze steen vast aan een lang stuk hout en maakten zij erdoor speren. Daarna werd de geschiedenis van de Zweden ook beschreven door de Romeinse historicus Publius Cornelius Tacitus. Hij beschreef dat de Zweedse mensen en de stammen heel sterk waren, helemaal in het water met de Zweedse boten. Het is helaas onbekend wie de koningen of leiders waren van deze stammen, toch zijn er runenschrift overgebleven dat verhalen verteld over bepaalde leiders in de tijd van Tacitus. Helaas is het niet zeker of deze teksten echt zijn of dat het sprookjesverhalen zijn. Voor de rest werd er verteld door een andere historicus genaamd Jordanes dat deze Zweedse mensen hoog en sterk waren en dat de andere Scandinavische stammen hetzelfde waren. Ook dat zij leveranciers waren van zwarte vossenhuid en sterke paarden. Met de loop van de tijd is hierdoor Zweden sterker geworden en zijn er langzamerhand stammen opgericht die land en grenzen hebben met als doel om de grootste te worden in Scandinavië. Dit is gedaan door meerdere manieren, van veroveringen van land tot aan de Vikingen.

2. De Vikingen

In de loop van de eeuwen waren de Zweedse stammen heel erg benieuwd wat er allemaal te ontdekken valt behalve de bergen van Zweden. Hierdoor hadden zij ideeën om meer rond Europa te gaan om te kijken wat er allemaal is. Dit werd de Viking eeuw genoemd en begon in de 11ste eeuw. Ze gingen overal naar toe. van het noorden in Rusland naar het zuiden van Spanje naar het westen naar Anatolië en zelfs naar het noordoosten in Canada. De Vikingen gingen niet alleen naar deze locaties toe om het land te ontdekken maar ook om het gebied te plunderen om dan terug te brengen naar Zweden. Van sieraden tot aan slaven zoals vrouwen en kinderen. Toen de Vikingen in Anatolië waren wou de Byzantijnse Keizer Theophilos deze Vikingen zelfs behouden als bodyguard omdat hij zag dat zij zo sterk en slim waren. Hierdoor wouden toch wel wat Vikingen blijven en heeft de Keizer de Varangiaanse Garde gemaakt. Deze wacht zou de Keizer moeten beschermen en de Garde heeft alleen maar norse Vikingen of oud Engelse Vikingen. Ook gingen en bleven de Vikingen in Rusland en zijn eigenlijk de Vikingen de eerste vaders van Rusland. Zij noemde dit land het Kievse Rijk. Een van de tradities dat de Vikingen ontwikkeld hebben is dat zij op stenen verhalen graveren. dit worden gedaan met de Vikings runenschrift. Hierdoor kan er vaak verhalen gelezen worden van sprookjes tot aan dingen die de Vikingen gedaan hebben. Dit soort stenen hebben zij onderweg gemaakt. Zo zijn er bijvoorbeeld runenschrift gevonden in Griekeland, Engeland, Anatolië en in Spanje. Het is nu niet bekend wanneer het Zweedse Koninkrijk gesticht is maar dit werd wel langzamerhand gedaan door veroveringen van kleinere hertogdommen.

3. Het Koninkrijk van Zweden

Door de loop van het Viking eeuw werd Zweden langzaam gesticht door Eric de Zegevierend. Eric werd gezien als de eerste Zweedse Koning, dit komt omdat in 995 hij al bijna de helft van Zweden heeft veroverd. Terwijl dat gebeurde begonnen er bekeerling van het christelijke geloof Zweden te bezoeken en in ongeveer het jaar 1000 is Zweden bekeerd tot het Christendom.  Van daaruit heeft het koninkrijk conflicten opgezocht met zijn paganistische buren. In dit geval waren dat de Finse stammen en het Koninkrijk Rus (tegenwoordig Rusland). Dit komt ook omdat Het Rus Koninkrijk geen banden met elkaar hebben. Toen was het zo dat dit koninkrijk gesticht is door de Zweden en de Vikingen maar door de tijden heen hebben ze zich aangepast tot het lokale cultuur en zijn de laatste paar leiders Russisch in plaats van Zweeds. Het was helaas niet zo dat Zweden heel erg rijk was, dit komt omdat Zweden het feodalisme nog niet gebruikt heeft. Terwijl de andere landen om zich heen dat wel deden. Het hielp Zweden ook niet toen de Zwarte Dood aankwam in zweden en een veel van de Zweedse populatie heeft uitgeroeid. Door deze gebeurtenis zijn er veel veranderingen aan het komen. Een van deze belangrijke veranderingen is dat de Zweden meer rechten mogen hebben en zijn ook heel erg onder de invloed van de Duitse handelaren van de Hanzebond. Ook heeft Zweden het land van Denemarken tot bezit genomen na dat de koningin van Denemarken kwam te overleiden en zij getrouwd is met de Zweedse Koning. Hiermee is Scandinavië verenigd doormiddel van Persoonlijke Unies.

5. Tot slot

Zweden heeft een rijke geschiedenis aan veroveringen, religie en cultuur. zo veel is veranderd aan het land en ook is het Zweedse cultuur overal in heel Europa en zelfs er buiten verspreid. Dit is gedaan met plunder maar ook met de runenschrift. Het land had helaas ook zijn tegenzinnen met de Zwarte Dood en dat het land heel erg achter liep vergeleken met de andere landen. Ook moest het door veel wereldoorlogen heen en door normale oorlogen. Zweden had in tussen dan ook meer veroverd zoals stukken in Duitsland, Rusland en zelfs Polen. Toch is tot aan vandaag Zweden stabiel en sterk gebleven. Na het Zweedse Rijk is Zweden best wel neutraal gebleven en het blijkt dat dit goed voor Zweden is gebleken. Hierdoor konden ze door de jaren na de wereldoorlogen heen zich voort zetten en daardoor Zweden tot aan vandaag het land maken dat wij nu kennen. Net als het land heeft Zweden een rijke cultuur met vriendelijke mensen en zo veel tradities en religies.